یکی از مشکلاتی که ممکن است هنگام کار با دستگاه های کپی به وجود بیاید، خط افتادن روی کاغذ است. این مشکل به گمان برخی افراد به دلیل خرابی دستگاه است که البته همیشه هم درست نیست. دلایل زیادی وجود دارد که می توان به عنوان علت خط انداختن دستگاه کپی می توان نام برد. با ما در پارس کپی همراه باشید تا با هم به بررسی این مشکلات و شیوه برطرف کردنشان بپردازیم.
دلایل خط انداختن دستگاه کپی روی کاغذ
هر علتی از کثیفی دستگاه گرفته تا اشکال نرم افزاری و خرابی کارتریج می تواند باعث ایجاد خطوط سیاه روی کاغذ چاپ شده، شود. برخی از افراد تصور می کنند که وقتی از دستگاه زیاد استفاده شود یا دست دوم باشد، این مشکلات را برای کیفیت چاپ به وجود می آورد. اما اگر درست با یک دستگاه کپی استوک رفتار شود، می تواند سال های سال بدون مشکل کار کند. دلایلی مثل کثیفی های تجمع یافته در ماشین کپی به دلیل بی توجهی، حتی ممکن است یک محصول نو را هم زودتر از موعود خراب کند. در واقع این تعمیر و نگهداری به موقع است که کیفیت چاپ با یک دستگاه کپی را بهتر می کند.
اما به هر حال افتادن خط روی کاغذ هنگام کپی، امری اجتناب ناپذیر است و ممکن است برای هر دستگاهی پیش بیاید. اینجاست که باید چند علت بررسی شود که در ادامه آنها را با هم مرور خواهیم کرد.
تمیز نبودن شیشه اسکنر دستگاه
نشستن گرد و غبار، بر جای ماندن اثر انگشت، لکه و هر نوع آلودگی دیگر روی شیشه اسکنر مانع بازتاب درست نور به کاغذ می شود. وقتی نور ناقص بازتاب شده به حسگر منتقل می شود، باعث ایجاد خطوط تیره و مشکی عمودی یا لکه روی کاغذ خواهد شد. گاهی این آلودگی ها باعث ظاهر شدن خط سفید در کپی هم می شوند.
برای پیشگیری از بروز این مشکل، باید مرتبا شیشه اسکنر با یک پارچه بسیار نرم و نمدار تمیز کنید تا گرد و غبار و لکه های به وجود آمده از بین برود. حواستان باشد از پاک کننده ای به جز شیشه پاک کن های ملایم استفاده نکنید زیرا ممکن است باعث ایجاد خطوط ریز روی صفحه شود.
ریختن تونر روی قسمت زیرین شیشه اسکنر
اگر تونر از داخل و زیر روی شیشه ریخته باشد هم مانع از بازتاب درست نور و خط افتادن روی کاغذ خواهد شد. در این صورت باید به سراغ کارتریج بروید و مشکل را از آنجا حل کنید. البته بهتر است تمیز کردن آن را به یک فرد متخصص بسپارید. اگر دستگاه کپی استوک کونیکا، شارپ یا توشیبا دارید، می توانید از تکنسین های مجرب پارس کپی کمک بگیرید.
تمیز نبودن تسمه نقاله
داخل دستگاه های کپی، کاغذ توسط تسمه نقاله که توسط غلتک های لاستیکی حرکت می کند، جا به جا می شود. پس احتمال اینکه کناره های کاغذ در تماس با این تسمه خط بیفتد، وجود دارد. این اتفاق زمانی رخ می دهد که غلتک ها یا تسمه انتقال هنگام پخش جوهر یا پودر تونر اضافی کثیف شده باشند.
همچنین، اگر از قبل لکه یا تونر قدیمی به غلتک یا تسمه چسبیده باشد، در حین عبور یک خط روی کاغذ ایجاد می کند.
اما راه حل چیست؟ انجام یک سری اقدامات ساده به برطرف کردن علت خط انداختن دستگاه کپی کمک می کند:
یک پارچه بدون پرز و نرم، یک دستکش لاستیکی (تا تونر روی دستتان نرود)، مقداری ایزوپروپیل الکل و یک برس نرم تهیه و غلتک های لاستیکی را تا جایی که دستتان به آنها می رسد را به آرامی تمیز کنید.
با یک جاروبرقی که البته روی دور کند است، ذرات تونر اضافی را جارو کنید.
با یک پارچه بدون پرز، تسمه نقاله را هم به آرامی پاک کنید.
اگر با وجود انجام این کارها، باز هم تسمه تمیز نشد، باید آن را تعویض کنید.
هشدار: همیشه دستکش بپوشید و لایه رویی تسمه انتقال را با انگشتان یا برش لمس نکنید زیرا ممکن است باعث آسیب رساندن به آن و ایجاد مشکلات بیشتر در چاپ شوید.
باز هم فراموش نکنید حتی اگر دستگاه کپی استوک شارپ یا هر برند دیگری دارید، بهتر است انجام این کارهای فنی را به یک تکنسین باتجربه بسپارید.
باقیمانده تکه کاغذها در دستگاه
یکی دیگر از دلایلی که باعث خط افتادن روی کاغذ می شود و در هر برندی ممکن است رخ دهد، بقایای کاغذهایی است که از قبل در گوشه و کنار دستگاه گیر کرده اند. گاهی بارگزاری بیش از حد کاغذ آن هم با ضخامت یا اندازه نامناسب، علت خط انداختن دستگاه کپی شارپ و حتی توشیبا است. مثلا اگر کاغذ خیلی نازک یا خیلی ضخیم باشد، احتمال گیر کردن بیشتر می شود.
قرار دادن نادرست ورق ها مخصوصا اگر پاره یا چروکیده باشند، ممکن است به گیر کردن و پاره شدن کاغذ منجر شود. حواستان باشد که از کاغذ باکیفیت که البته در شرایط مرطوب یا گرم نگهداری نشده اند، برای گرفتن کپی استفاده کنید.
برای این که بفهمید از چه نوع کاغذ با چه سایزی باید استفاده کنید، می توانید به دفترچه راهنمای دستگاهتان مراجعه کنید. البته اگر قصد خرید دستگاه کپی دست دوم را داشته باشید، می توانید به سایت مجموعه پارس کپی مراجعه کنید. در مشخصات اکثر مدل های مختلف دستگاه های کپی، سایز کاغذی که باید استفاده شود، قید شده است. مثلا برای دستگاه کپی استوک توشیبا ورق های A3، A4، A5 و A6 مناسب است.
کثیفی سیم شارژ یا کرونا
این سیم وظیفه تولید بار الکتریکی روی درام را بر عهده دارد و به انتقال تونر را کمک می کند. گرد و غبار یا چسبیدن آلودگی روی این سیم این روند را قطع کند و باعث پخش ناهموار تونر و خط انداختن روی کاغذ شود. اگر میزان آلودگی کم باشد، می توان آن را پاک کرد. فقط باید:
- درپوش را باز کنید.
- درام را بیرون بکشید.
- سیم کرونا داخل درام را با کشیدن زبانه از چپ به راست و راست به چپ تمیز کنید. این کار را برای تمام سیم ها تکرار کنید.
- حالا درام را سر جایش فشار دهید و درپوش را ببندید.
اگر هم آلودگی بسیار زیاد باشد، باید سیم را تعویض کنید. البته در هر دو صورت این کار باید توسط یک تکنسین خبره انجام شود و بسیار تخصصی است.
خط انداختن دستگاه کپی به خاطر تمیز نبودن اسلایدشو
اسلایدشو یکی از بخشهای اصلی دستگاه کپی است که به تمیز کردن قطعات داخلی دستگاه کمک می کند. اگر این قطعه کثیف شود، می تواند علت خط انداختن دستگاه کپی شما باشد. سرایت آلودگی اسلایدشو دستگاه کپی به بقیه بخشها می تواند عامل بی کیفیت شدن چاپگر شود.
کثیف شدن درام کارتریج دستگاه
درام یکی از بخش های حساس دستگاه کپی است که وظیفه آن انتقال تونر داخل کارتریج به کاغذ را بر عهده دارد. اگر این قطعه به هر کثیف شده یا اثر انگشت بر روی آن برجای مانده باشد، می تواند باعث خط انداختن روی کاغذ شود زیرا مانع از انتقال تونر به کاغذ شما می شود.
بسیاری از ماشین های اداری مثل پرینترها، تنظیمات مخصوص برای تمیز کردن درام دارند اما در دستگاه های کپی، این کار باید به صورت دستی انجام شود. برای این کار باید:
- درپوش دستگاه را باز کنید.
- از سری درام بگیرید و بیرون بکشید.
- قبل از هر کاری، برای جلوگیری از کثیف شدن دستهایتان، یک جفت دستکش بپوشید.
- با یک دستمال نرم یا مقداری پنبه جوهر یا آلودگی ها را پاک کنید. فقط حواستان باشد پرزی روی درام نماند.
- حواستان باشد این قطعه بسیار حساس است و نباید خراش بردارد زیرا در روند انتقال تونر به کاغذ مشکل ساز خواهد شد.
خرابی فیوزر یا هیتر دستگاه کپی
گاهی علت خط انداختن دستگاه کپی توشیبا، شارپ، کونیکا و هر برند شناخته شده دیگری می تواند آسیب دیدن فیوزر باشد.
فیوزر یک قطعه قابل تعویض در چاپگر است که تونر را ذوب می کند تا به کاغذ بچسبد. پس اگر آسیب ببیند، می تواند از ماندن تونر در صفحه جلوگیری کند.
متأسفانه، این قطعه را نمی توان به راحتی تمیز کرد و حتی گاهی ممکن است نیاز به تعویض داشته باشد. به همین دلیل باید توسط یک تکنسین در محل انجام شود. البته بد نیست با مراحل کار بیشتر آشنا شوید:
- ابتدا باید دستگاه خاموش شود.
- سینی کاغذ زیر دستگاه باز شود.
- حداقل 40 دقیقه صبر کنید تا فیوزر خنک شود.
- هنگامی که فیوزر خنک شد، پیچ های نارنجی (در هر طرف قطعه) را بچرخانید تا قطعه کاملا شل شود.
- فیوزر را مستقیما از دستگاه بیرون بکشید و تمیز کنید.
در صورت نیاز به تعویض هم:
- فیوزر جدید را از بسته بندی اش در بیاورید.
- از دو طرف فیوزر بگیرید و سپس آن را در دستگاه جا بزنید.
- دو طرف را بچرخانید تا قطعه سر جایش ثابت و محکم شود.
- درپوش را ببندید.
- حالا سینی کاغذ را ببندید و دستگاه را روشن کنید.
حواستان باشد فیوزر ممکن است خیلی داغ باشد و باید با احتیاط آن را بردارید! از دستگیره های موجود در دو طرف آنها بگیرید تا دستتان مستقیما به بدنه فیوزر برخورد نکند.
اگر فیوزر داغ را روی یک سطح محافظت نشده بذارید، ممکن است به آن آسیب برساند. پس توصیه می کنیم آن را روی تعدادی کاغذ (حداقل 10 ورق) قرار دهید.
عیب نرم افزاری
استفاده از نرم افزارهای کپی شخص ثالث هم می تواند علت خط انداختن دستگاه کپی باشد زیرا این برنامه ها می توانند خطا ایجاد کنند و باعث بروز این مشکل شوند. همیشه بهتر است از نرم افزار مخصوصی که از سمت کارخانه روی همین دستگاه نصب شده اند، استفاده کنید. تنها کاری که لازم است انجام شود، آپدیت کردن سیستم عامل به آخرین نسخه آن است.
اگر نسخه جدید OS دستگاه را ندارید، می توانید با مراجعه به سایت برند موردنظر و جستجوی مدل ماشین کپی، آن را دانلود و آپدیت کنید.
تست دستگاه کپی
با ذکر علتهایی که گفته شد، شاید پیدا کردن علت خط انداختن دستگاه کپی برایتان سخت شده باشد. توصیه می کنیم اول با پاک کردن شیشه اسکنر شروع کنید. سپس با کپی گرفتن از یک کاغذ سفید، ببینید آیا مشکل برطرف شده است یا خیر. در صورتی که همجنان شاهد خطوط مشکی هستید، باید تمیز کردن تسمه نقاله یا برداشتن تکه کاغذهای احتمالی را امتحان کنید. و در آخر به سراغ کارهای تخصصی تر مثل تمیز کردن کارتریج، سیم کرونا، فیوزر یا عیب یابی نرم افزار بروید.
جمع بندی
امیدواریم پاسخ این سوال که چرا دستگاه کپی خط میندازه را در این مقاله از پارس کپی گرفته باشید. همانطور که دیدید گاهی فقط با پاک کردن شیشه اسکن دستگاه یا قطعات مختلف، می توانید این مشکل را به راحتی برطرف کنید. گاهی هم مشکل فراتر از این حرفهاست و باید حتما قطعه ای تعویض شود تا دستگاه کارکرد عادی خودش را داشته باشد. به هر حال توصیه می کنیم همیشه برای رفع هر گونه ایراد در روند کار ماشین های اداری مثل دستگاه کپی، پرینتر و… حتما از متخصصین مربوط کمک بگیرید و سرخود عمل نکنید.